ΔΕΝΔΡΟ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ ΓΥΜΝΟΡΙΖΟ

Η αμυγδαλιά είναι γένος φυτών της οικογένειας τών ροδιδών που πολλές φορές εντάσσεται στο γένος προύνος, το κοινότερο είδος είναι ο προύνος η γλυκειά (prunus dulcis) που φύεται σε όλες σχεδόν τις θερμές και ξηρές περιοχές της παραμεσογειακής ζώνης
ΔΕΝΔΡΟ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ ΓΥΜΝΟΡΙΖΟΔΕΝΔΡΟ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ ΓΥΜΝΟΡΙΖΟ
Move your mouse over image or click to enlarge
_________________4efb0b7d23230.jpg
TYPE Tooltip

1-2m.gif
SKU προϊόντος 18.2010.1513-00
Περιγραφή

Γενικες πληροφορίες

  • Η Αμυγδαλιά είναι γένος φυτών της οικογένειας τών Ροδιδών που πολλές φορές εντάσσεται στο γένος Προύνος. Το κοινότερο είδος είναι ο Προύνος η γλυκειά (Prunus dulcis) που φύεται σε όλες σχεδόν τις θερμές και ξηρές περιοχές της Παραμεσογειακής ζώνης όπου καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια. Για αυτόν το λόγο ο καθορισμός τού τόπου προέλευσής του είναι πολύ δύσκολος. Είναι δένδρο φυλλοβόλο με ύψος από 4 ώς 12 μέτρα και φύλλα ελλειψοειδή, λογχοειδή, οδοντωτά.
  • Η αμυγδαλιά θεωρείται από τα ανθεκτικότερα στην ξηρασία καρποφόρα δένδρα. Υπάρχουν όμως ποικιλίες λίγο και άλλες πολύ ανθεκτικές (όπως η ποικιλία Ρέτσου). Οι ευνοϊκοί τύποι εδαφών είναι ανάλογοι με το είδος τού υποκειμένου επάνω στο οποίο εμβολιάζεται η Αμυγδαλιά. Γενικά όμως η αμυγδαλιά κάνει σχεδόν σε όλα τα είδη εδαφών , ακόμη και σε πετρώδη και με μεγάλη κλίση εδάφη.
  • Οι ιδανικότερες κλιματολογικές συνθήκες για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς είναι οι μεσογειακές με τις ακόλουθες ιδιομορφίες: βραχύχρονο φθινόπωρο, βροχερό και ψυχρό χειμώνα χωρίς όμως ακραίες θερμοκρασίες, απότομη ανύψωση της θερμοκρασίας την άνοιξη, χωρίς παγετούς από την στιγμή που θα φουσκώσουν τα μάτια, θερμό καλοκαίρι χωρίς βροχές και φθινόπωρο χωρίς βροχές επίσης.

Ποικιλίες Αμυγδαλιάς

  • ΤΡΟΪΤΟ (Truoito): Ποικιλία Ιταλική, αυτογόνιμη, 5-10% διπλόσπερμη, σκληρή. Ποσοστό ψίχας 30%. Ανθεκτική στην ξηρασία. Πολύ μεγάλη τάση παρενιαυτοφορίας. Ωρίμανση 30 Σεπτεμβρίου.
  • ΡΕΤΣΟΥ: Ποικιλία Ελληνική, 10% διπλόσπερμη, 90% μονόσπερμη, αφράτη. Ποσοστό ψίχας 55-65%. Ανθεκτική στην ξηρασία, πολύ παραγωγική. Η πιο οψιμανθής, γλιτώνει τους παγετούς. Ωρίμανση 20 Σεπτεμβρίου.
  • ΦΕΡΑΝΤΟΥΕΛΛΑ (Ferraduel): Ποικιλία Γαλλική, μονόσπερμη, σκληρή. Ποσοστό ψίχας 30%.Ως προς την άνθηση χαρακτηρίζεται οψιμανθής (5η εως 25η Μαρτίου). Είναι ποικιλία ανθεκτική στο Cladosporium carpophilun και στη μονίλια. Χρησιμοποιείται ως επικονιαστής της ποικ.Φυρανιά. Ωρίμανση 20 Σεπτεμβρίου.
  • ΤΕΞΑΣ (Texas Mission): Ποικιλία Καλλιφόρνιας 20-30% διπλόσπερμη, ημίσκληρη. Ποσοστό ψίχας 45% Πολύ ανθεκτική στις ασθένειες. Πικρίζουσα γεύση, καλό άρωμα, καλή ποιότητα. Όψιμης άνθισης. Ωρίμανση 30 Σεπτεμβρίου.
  • ΦΥΡΑΝΙΕΣ (Ferragnes): Ποικιλία Γαλλική, μονόσπερμη, ημίσκληρη. 30-35% του βάρους του ενδοκαρπίου είναι ψίχα. Έχει την καλύτερη ποιότητα ψίχας σε μέγεθος & σχήμα. Πολύ παραγωγική με μικρή τάση παρενιαυτοφορίας. Ως προς την άνθηση χαρακτηρίζεται οψιμανθής (1η εως 25η Μαρτίου). Ωρίμανση 15 Σεπτεμβρίου. Είναι ποικιλία ευαίσθητη στο μύκητα Fusicoccum amygdali και ανθεκτική στο Cladosporium carpophilun και στη μονίλια.

Εγγραφή για Newsletters

Follow us in Social Media

Whos on line

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 52 επισκέπτες και κανένα μέλος

Είσοδος Μελών

Διάγνωση Ασθενειών

On line αγορές

Online Support

My status

           Hosting & Technical Support

2013. Copyright © by e-agri.gr All Rights Reserved.
Powered by lefasagri.gr Copyright © 2013 by LefasAgri S.A.
All Rights Reserved. Web Support by Ergobyte S.A.